Slimmer en anders werken door de inzet van zorghulpen in de thuiszorg
In de nieuwe strategie kijken we met elkaar naar andere manieren om de zorg te verlenen. We wonen en werken in een gebied met een dubbele vergrijzing. Als we dezelfde kwaliteit van zorg willen blijven leveren, dan moeten we slimmer en anders werken. Zodat zorgprofessionals fit en vitaal blijven en cliënten passende zorg en ondersteuning blijven ontvangen. Een voorbeeld hiervan is de inzet van zorghulpen.
Wat is de huidige situatie?
Krapte op de arbeidsmarkt
Ziekte en uitval van collega's
Werkdruk
Mensen wonen langer thuis
Zorg thuis wordt steeds complexer
Juiste zorg op de juiste plek
Hoe pakken we dit aan?
Vanuit ‘cliënt centraal’ kijken we naar de teams die de zorg leveren. De eerste vraag hierbij is wat de cliënt zelf kan of kan leren en wat de omgeving kan betekenen. Daarna kijken we welke hulpmiddelen en technologie we kunnen inzetten. Tot slot is de vraag: welke zorg bieden wij dan als Samen en waar? Dit is weergegeven in de vijf stappen:
De vijf stappen:
Aanpak in de thuiszorg
Hermina Macanovic en Imke Verdwaald, teamleiders thuiszorg regio Schagen en Hollands Kroon, zijn met de inzet van zorghulpen aan de slag gegaan. “Vanuit het model van de vijf stappen kijken we naar wat een cliënt nodig heeft om veilig en vertrouwd thuis te kunnen wonen. Daarbij onderzoeken we wat de zorg doet en hoe we dit slimmer en anders kunnen inrichten”, aldus Hermina. “Momenteel merken we een krapte in het aantal medewerkers in de thuiszorgteams. Met de inzet van zorghulpen willen we ruimte en werkplezier creëren bij de thuiszorgteams en de continuïteit van zorg aan cliënten kunnen blijven waarborgen.”
Wat kan slimmer en anders?
Hermina: “We hebben eerst gekeken of er taken zijn van professionals die door anderen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door mensen die (nog) geen zorgopleiding hebben afgerond. De zorghulpen die de thuiszorgteams ondersteunen nemen taken over van gediplomeerde zorgprofessionals zoals verzorgenden IG en verpleegkundigen, waardoor er ruimte ontstaat om complexere zorg te blijven leveren.”
Wat doen zorghulpen voor cliënten?
Uit bed helpen
Wassen en aankleden
Steunkousen aan- en uittrekken
Oprechte aandacht
Zodat:
We continuïteit van zorg kunnen bieden
We nieuwe cliënten die ons hard nodig hebben zorg kunnen bieden
Medisch technische zorg geleverd kan blijven worden
Zorgprofessionals ook vrij kunnen zijn
Resultaten
Imke Verdwaald vertelt:
“Begin mei hebben we een oproep uitgezet voor de zorghulpen. De zorghulpen krijgen in juli een korte en praktijkgerichte ADL-training, waarna ze in de zomerperiode al ingezet kunnen worden om de teams te ondersteunen. Na de training krijgen de zorghulpen een eigen route in de thuiszorg. Achter elke deur schuilt een nieuwe uitdaging. Als zorghulp neem je het zorgdossier van je cliënt door en ondersteun je de cliënt bij de algemene dagelijkse levensverrichting (ADL), bijvoorbeeld met wassen, douchen en aan- en uitkleden.”
Hermina Macanovic vult aan: “Tijdens de dagelijkse begeleiding en verzorging van cliënten kijkt een zorghulp ook goed naar wat de cliënt zelf nog kan; in het digitaal zorgplan kun je als zorghulp lezen waar de cliënt hulp bij nodig heeft. Daarnaast probeer je als zorghulp te allen tijde de cliënt te stimuleren in het bevorderen van zijn/haar zelfredzaamheid. Bijzonderheden legt de zorghulp vast in het digitale cliëntdossier en meldt deze aan de zorgcoördinator of wijkverpleegkundige. Tijdens werkzaamheden kan de zorghulp altijd een beroep doen op de collega’s.”