Samen voor een duurzame samenleving
Bij Samen zijn we ons bewust van de klimaatcrisis en streven we ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk te verminderen. We willen elk jaar een aantoonbare bijdrage leveren aan het creëren van een duurzame samenleving.
Om dit doel kracht bij te zetten, heeft Tanja Ineke namens onze organisatie in december 2022 de regionale Green Deal Zorg 3.0 ondertekend. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd om de zorgsector duurzamer te maken. Een van deze afspraken is dat tegen 2050 al het zorgvastgoed (bijna) klimaatneutraal moet zijn. Daarnaast zullen zorgorganisaties aan de slag gaan met CO2-reductie door middel van een portefeuilleroutekaart.
Voor vastgoed betreft dit het nemen van maatregelen voor energiebesparing, vermindering van aardgasgebruik en het opwekken van duurzame energie met onder andere zonnepanelen.
De derde Green Deal voor de zorgsector heeft ambitieuzere doelen dan de vorige deals.
De vijf doelen van de Green Deal zijn:
- Het bevorderen van de gezondheid van cliënten en medewerkers We werken momenteel aan bijvoorbeeld het installeren van energiezuinige ledverlichting, het verbeteren van de luchtkwaliteit door middel van goede ventilatie met warmteterugwinning, het zorgen voor een prettige akoestiek binnen gebouwen, en het creëren van een natuurlijke omgeving met onder andere aquaria en natuurafbeeldingen.
- Het vergroten van het bewustzijn en de kennis over de impact van de zorg op het klimaat, en andersom.
- CO2-uitstoot terugbrengen met 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050 We monitoren ons energieverbruik en nemen technische maatregelen om deze doelen te bereiken.
- Primair grondstofgebruik 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050 We maken afspraken over de inkoop van duurzame materialen en hebben al grotendeels afvalscheiding geïmplementeerd.
- Het verminderen van de milieubelasting door medicatie(gebruik) Op dit moment zamelen we oude en ongebruikte medicijnen apart in, maar er wordt nog hard gewerkt om dit doel verder te ontwikkelen.
We werken hard aan het behalen van deze doelen door duurzaamheidsmaatregelen toe te passen op al onze locaties bij Samen. We hebben een aantal duurzaamheidsthema's opgesteld, variërend van afvalscheiding tot voeding. Enkele belangrijke initiatieven zijn:
Vastgoed & Energie:
- We hebben vorig jaar locaties Hof van Wieringen en Ulkediep gasloos opgeleverd en voorzien van duurzame warmwaterinstallaties. Dit geldt ook al voor de locatie De Elshof in Anna Paulowna.
- We vervangen ook de verlichting in onze gebouwen door energiezuinige ledverlichting.
- We monitoren ons energieverbruik en geven advies om het verbruik te verminderen. Zo is het elektraverbruik in De Bron met bijna 50% verminderd en is in De Trambaan het gasverbruik in vier jaar tijd met 30% verminderd.
- Op dit moment hebben we al bijna 1.700 zonnepanelen geïnstalleerd op zeven locaties. En dit aantal blijft groeien.
Voeding:
- We besteden ten minste 90% van ons totale inkoopbedrag voor vis aan duurzaam gekweekte of gevangen visproducten met het MSC-keurmerk.
- We streven ook naar het tegengaan van voedselverspilling en meten het voedsel dat retour komt van locaties en afdelingen met behulp van het meetinstrument Orbisk. Op basis van deze inzichten werken we eraan om voedselverspilling te voorkomen.
Hoewel we al veel doen om duurzamer te zijn, streven we naar nog meer duurzaamheid. We blijven op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om de doelstellingen ook op lange termijn te kunnen behalen. Als je suggesties hebt over hoe Samen nog duurzamer kan worden, laat dit dan weten aan je leidinggevende of neem contact op met Michel Bosma, adviseur Duurzaamheid en Veiligheid.