Samen zorgen in vijf stappen
Vorig jaar stonden we op de jaarmarkt van Warmenhuizen en vroegen we iedereen die langs ons kraampje kwam “mogen we u iets vragen over ouder worden?” Het viel niet mee, veel mensen liepen door met de opmerking dat ze er nog niet mee bezig zijn. In de gesprekken die we wel voerden was de hoofdlijn: “ík wil zo lang mogelijk in mijn eigen huis blijven wonen en mijn eigen zaken regelen en dingen doen”. Eigen regie houden dus, ook als kwetsbaarheid ontstaat.
Want het aantal kwetsbare ouderen dat zorg nodig heeft, groeit hard. Als we niets doen, moeten er twee keer zoveel mensen in de ouderenzorg gaan werken dan nu, terwijl het steeds duidelijker wordt dat er nauwelijks nog mensen te vinden zijn om al het werk te doen. Als we de kwaliteit, de toegang en de betaalbaarheid van de zorg voor ouderen willen garanderen, moeten we het anders gaan aanpakken.
We werken volgens het concept Positieve Gezondheid. Vanuit dit gedachtegoed gaan we uit van zoveel mogelijk eigen regie van onze cliënten. Hoe ziet een fijne dag eruit? Waar hecht je waarde aan? Wat maakt jouw leven zinvol? Vervolgens kijken we met elkaar wat iemand zelf kan doen, wat een ander zou kunnen doen en waar techniek een oplossing kan zijn. Dit doen we aan de hand van vijf standaardvragen, die we de vijf stappen noemen. Met het inzetten van de vijf stappen hebben we zo’n andere aanpak in handen waarmee we eigen regie zoveel mogelijk in stand houden én we met hetzelfde aantal collega’s meer mensen met een zorgvraag kunnen helpen.
De vijf stappen vormen een hulpmiddel om hierover in gesprek te gaan met (toekomstige) cliënten en hun naasten. Aan de hand van vijf vragen wordt besproken wat de cliënt zelf kan en wat ingezet kan worden om te ondersteunen:
De vijf stappen




