Ergonomisch werken en het gebruik van hulpmiddelen
Binnen Samen staat de medewerker op 1 en de cliënt centraal. Vanuit het speerpunt ‘medewerker op 1’ hebben we binnen Samen gekeken naar ergonomisch werken, oftewel werken op een zo gezond en comfortabele manier binnen je eigen fysieke grenzen.
Hieruit is beleid opgesteld waarin beschreven staat aan welke voorwaarden een werkplek voor de juiste arbeidsomstandigheden moet voldoen. Ook wie verantwoordelijk is voor de aanschaf van bijvoorbeeld hulpmiddelen is hierin opgenomen. De medewerker heeft daarbij de verantwoordelijkheid om voor een juiste werkhouding de juiste middelen in te zetten om zo fysieke belasting te voorkomen. Op die manier kunnen we veilig en verantwoord werken. Het nieuw opgestelde beleid wordt binnenkort naar het Directieteam en de verschillende commissies gestuurd ter goedkeuring.
Voor een gezonde en duurzame inzetbaarheid van medewerkers kijken we ook naar de zelfredzaamheid en eigen regie van de cliënt. Dit stimuleren we volgens de positieve gezondheid en waar nodig gebruiken we hulpmiddelen of aanpassingen.
Dit alles draagt bij aan het voorkomen van fysieke belasting en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, als belangrijke randvoorwaarde voor toekomstbestendige zorg en werkplezier.
De vijf stappen:

Project hulpmiddelen
Het inzetten van hulpmiddelen binnen onze organisatie is belangrijk voor onze cliënten. Het kent veel voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het cliënten kan ondersteunen in zelfredzaamheid. Bij de inzet van hulpmiddelen maken we gebruik van de vijf stappen, zoals ook eerder in dit magazine beschreven. Hierbij kijken we eerst naar wat iemand kan met hulpmiddelen, voordat er zorg ingezet wordt.
Minder zorg
Een ander belangrijk voordeel van het inzetten van hulpmiddelen is dat er minder zorg nodig is. We verwachten in de komende jaren een enorme toestroom aan cliënten door vergrijzing. Er zijn minder mensen onder de 67 jaar die het werk kunnen verzetten. Dit betekent dat we na moeten denken hoe hulpmiddelen ons kunnen ondersteunen om alle cliënten zorg te kunnen blijven bieden.
Het project hulpmiddelen wordt momenteel hiervoor binnen de thuiszorg en de GRZ uitgerold. Het doel van het project is:
Hulpmiddelen worden tijdig en efficiënt ingezet, om de zelfredzaamheid en eigen regie van een cliënt en de duurzame inzetbaarheid van de zorgmedewerkers te optimaliseren.
Inzet taakdeskundigen
Voor het ergonomisch werken en de inzet van hulpmiddelen starten we nog voor de zomer met het trainen van taakdeskundigen. De taakdeskundigen hebben een signalerende en adviserende rol om het team mee te nemen in hoe je in kunt werken binnen de grenzen van de richtlijnen. Zij kunnen ook adviseren welk hulpmiddel hierbij kan ondersteunen of welk hulpmiddel ervoor kan zorgen dat iemand nog zelfstandig kan blijven doen wat hij of zij belangrijk vindt. De taakdeskundige zal dit samen met de ergocoach, ergotherapeut en fysiotherapeut doen.
Hulpmiddelenkoffer
Om hulpmiddelen gemakkelijk en laagdrempelig in te kunnen zetten, willen we een koffer met hulpmiddelen (laten) maken, waar vanuit een hulpmiddel direct ingezet kan worden en de aanschaf van een nieuw hulpmiddel zo simpel mogelijk is.
Op dit moment zijn we in gesprek met verschillende leveranciers om te kijken hoe zij hierin kunnen ondersteunen (zowel met materiaal als met een bestelplatform).