
Langer Vitaal Thuis – Samen koploper in Nederland
Het Langer Vitaal Thuis programma is een van de voorbeelden waarmee we onze nieuwe strategie al in de praktijk brengen. Langer Vitaal Thuis (LVT) is een programma gebaseerd op het gedachtegoed van reablement en Positieve Gezondheid. In het programma worden deelnemers door een team van professionals begeleid, gecoacht en ondersteund in het behouden of verbeteren van zelfredzaamheid, eigen regie en het doen van betekenisvolle activiteiten. In 2022 heeft er een pilot plaatsgevonden in Tuitjenhorn, Waarland en Dirkshorn om het programma uit te testen in de praktijk.
Hoewel er nog veel knelpunten op te lossen zijn, laten de ervaringen van de deelnemers en professionals zien dat Langer Vitaal Thuis grote potentie heeft om anders te kijken naar zorg. De zorg kan hiermee meer toegespitst worden op de wensen van mensen, het helpt zelfredzaamheid en eigen regie te bevorderen en we zetten in op preventie. Het is één van de kansen om de zorg toekomstbestendig in te richten. Daarom willen we het programma verder doorontwikkelen, leeropbrengsten genereren, kennis delen en een start maken met regionale uitrol.
Koploper
Samen met onze collega’s in de thuiszorg, eerstelijns paramedici en Schoonmaak & Hygiëne, de Gemeente Schagen en een onderzoeker van de Universiteit van Maastricht is het programma Langer Vitaal Thuis ontwikkeld. Een prachtige samenwerking zowel binnen Samen als met onze ketenpartners.
Met het Langer Vitaal Thuis programma zijn we vanuit Samen door ZonMW (ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen) benoemd als één van de koplopers in Nederland. Samen met de zorgorganisaties Mijzo (Noord-Brabant), Meandergroep en Cicero Zorggroep (beiden Zuid-Limburg) brengen we zo reablement in de praktijk. Dit betekent dat we gezamenlijk het LVT programma verder gaan ontwikkelen met ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en knelpunten gaan oplossen. De kennis die deze organisaties opdoen wordt gedeeld met andere organisaties, zodat uiteindelijk iedereen er gebruik van kan maken.
In de praktijk Met het Langer Vitaal Thuis (LVT) programma kunnen we mensen helpen in maximaal twaalf weken. In dit tijdsbestek gaan we in de eigen vertrouwde omgeving van de cliënt aan de slag om zelfredzaamheid te behouden of verbeteren, weer mee te kunnen doen aan betekenisvolle activiteiten en eigen regie te bevorderen. Als uitgangspunt houden we hierbij de focus op wat iemand nog wel kan of wat iemand (weer) kan leren. De doelgroep van het LVT programma zijn mensen die thuis wonen en waarbij er een hulpvraag is voor bijvoorbeeld zelfzorg, mobiliteit, huishoudelijke activiteiten en welzijn. Het kernteam LVT beoordeelt of iemand mee kan doen aan het programma.
Activiteiten
De activiteiten waar Langer Vitaal Thuis zich met name op richt zijn:
- Dagelijkse activiteiten: Langer Vitaal Thuis bevordert de onafhankelijkheid in reguliere, dagelijkse activiteiten, zoals het wassen en omkleden, schoonmaken, koken en het in beweging blijven, dat bijdraagt aan zowel de fysieke als mentale gezondheid.
- Betekenisvolle activiteiten: Langer Vitaal Thuis maakt het mogelijk om cliënten te laten deelnemen aan betekenisvolle activiteiten. Dit zijn activiteiten die geen vast onderdeel zijn van het dagelijks leven, maar wel bijdragen aan het welzijn op een andere manier. Bijvoorbeeld het uitoefenen van hobby’s, bezig zijn met zingeving of religie of routines met speciale betekenis.
- Betrokkenheid bij gemeenschap: Langer Vitaal Thuis maakt het mogelijk dat cliënten betrokken zijn bij de gemeenschap om zich heen.
Een mooi voorbeeld van het Langer Vitaal Thuis project in de praktijk is het verhaal van een echtpaar uit Dirkshorn op de volgende pagina.