Geen drempel meer tussen thuiszorg en langdurige zorg bij De Zandstee

Door krapte en vakantie bij het thuiszorgteam ’t Zand – Callantsoog moesten teamleiders Hermina Macanovic en Jim Landman creatief zijn en de muur tussen thuiszorg en langdurige zorg verkleinen tot de drempel van de voordeur.

Door in het weekend een aantal cliënten van de thuiszorg in de aanleunwoningen van De Zandstee over te nemen kon het thuiszorgteam het met één route minder redden. Wat betekende dat het team van Hermina geen openstaande diensten meer had, er minder werkdruk ontstond en de collega’s van hun welverdiende vakantie konden genieten. Ze gaan nog tot november met de samenwerking door. Hermina benadrukt: “We zijn het team van De Zandstee zó dankbaar, er viel een last van de schouders van onze collega’s en het is daarnaast ook heel goed verlopen. Er heerst soms toch nog het gevoel dat het een hele andere wereld is, de thuiszorg. Maar uiteindelijk zijn de handelingen natuurlijk precies hetzelfde en was een korte overdracht al voldoende om de cliënten over te nemen.”

Jim vult haar aan: “We hebben natuurlijk wel goed gekeken naar hoe we konden zorgen dat het intramurale team de werkdruk aankon door bijvoorbeeld bepaalde handelingen die veel tijd kosten op andere dagen te plannen. Het is een kleine interventie met een groot resultaat en het is eigenlijk heel cool dat we dit hebben geprobeerd en dat medewerkers het als positief hebben ervaren. Daar zijn we heel trots op.”

Bij De Zandstee zal volgend jaar ook worden gestart met een pilot rondom de nieuwe kernteams waarin de grenzen tussen intramuraal en extramuraal nog verder zullen vervagen. Hierover in het volgende Samen Lukt het Magazine meer!

“We hadden nooit gedacht dat de muur tussen intramuraal en extramuraal eigenlijk helemaal niet zo hoog was”

Hermina Macanovic

“Ik werk al 23 jaar in De Zandstee en kende toevallig de cliënten die waren overgedragen al, omdat wij jaren terug ook al bij deze mensen aan huis kwamen. Eén van de cliënten stond wel even te kijken toen ik het hulpmiddel voor haar steunkousen anders gebruikte dan ze gewend was, zo kunnen we allemaal weer van elkaar leren.”

Sonja Wijdemans-Groet

“Ik zit in mijn derde jaar van de opleiding tot Verzorgende IG en had nog helemaal geen ervaring met de thuiszorg. Het was wel even spannend, maar eenmaal aangekomen, bleek de cliënt zelf al een gedeelte van de handelingen gedaan te hebben en controleerde ik vooral even of alles goed was gegaan. Het was een positieve ervaring om de thuiszorg zo te leren kennen.”

Wendy Bergen